j'aime la brousse - Reisverslag uit Yaoundé, Kameroen van Marieke Cauwe - WaarBenJij.nu j'aime la brousse - Reisverslag uit Yaoundé, Kameroen van Marieke Cauwe - WaarBenJij.nu

j'aime la brousse

Door: Marieke

Blijf op de hoogte en volg Marieke

15 Oktober 2006 | Kameroen, Yaoundé

Dag iedereen!

Jaja, alweer op internet… (we profiteren ervan nu we er tijd voor hebben, als we verdere reizen gaan beginnen ondernemen in het weekend, zullen we niet zoveel tijd meer hebben…)

Ivm de foto’s: zoals jullie wel weten is t nog altijd niet gelukt, het duurt echt vreselijk lang. Ik zal ze nu doorsturen naar Joris, en vragen of hij ze er op zet, nog even geduld dus…

Gisteren hebben we onze eerste daguitstap gemaakt, naar het dorp van Jean-Jules, ‘Nkol-Ebassimbi’. Eerst met taxi naar busstation, waar het vrij druk is met reizigers die voor het weekend naar hun dorp teruggaan en handelaars die vanalles verkopen: brood, koekjes, water, zakdoeken, horloges, zonnebrillen, gordijnen, … Daar nemen we een bus naar Sa’a, op ± 80 km van Yaoundé. Gelukkig was Jean-Jules mee, want anders zouden we nooit geweten hebben hoe het hier werkt: je koopt tickets en gaat op de bus zitten. Als de bus vol is (= 5 personen op 4 stoelen, vertrekt hij. Als je weet dat Gert ongeveer even groot is als Joris en hij dan nog eens naast een nogal corpulente vrouw zat, was het voor hem niet echt een comfortabele rit… Ik zat tussen J-J en Ine en Ine heeft korte beentjes dus kon wat vooruit schuiven zodat ik eigenlijk best wel goed zat. Na een uur en 10 minuten komen we aan in Sa’a, een kleine stad ten Noorden van Yaoundé. Daar bezoeken we eerst snel een tante van J-J: hij is hier zelf blijkbaar al 5 jaar niet meer geweest! Hij leeft liever in Yaoundé, maar wij waren een goede reden om nog eens naar zijn dorp te gaan… Na het blitsbezoek aan de tante, komen we de vader van J-J tegen die ons een drankje trakteert in een Afrikaanse bar. Rond 12u30 nemen we dan uiteindelijk een ‘voiture’ richting Nkol-Ebassimbi. Met z’n vieren op de achterbank, gelukkig is Ine klein!!! Ongeveer drie kwartier rijden op een baan die eigenlijk meer een piste is (ze noemen die wegen hier ook ‘pistes’), met putten en plassen (het had er ’s morgens hard geregend). Maar toch genoten we ervan om nu eindelijk eens het echte Afrika te zien. Aangekomen in Nkol-Ebassimbi worden we verwelkomd door Marie-Noel, de zus van J-J die ons vorige week couscous leerde maken en haar ‘soeur’ Marie-Jeanne. Elke vrouw is hier ‘soeur’ of ‘maman’ en elke man ‘frère’ of ‘père’, ongeacht de familieband. We worden voorgesteld aan een groot deel van ‘la famille’, die verspreid wonen over verschillende huizen (je kunt het eigenlijk niet echt huizen noemen: het zijn meer gebouwen met een aantal ruimten, een apart gebouw dat fungeert als keuken). Tussen de gebouwen liggen de ‘plantations’: stukken brousse met cacaobomen, plantaine- en bananenbomen, Gomboplanten, maniok, pompelmoesbomen, pistachebomen (niet de pistachenoten die wij kennen!),… We krijgen een rondleiding door Marie-Noel die bij verschillende planten vertelt dat thee of het sap van de bladeren helend werkt bij maagklachten of bij angine of bij hoest,…. Na de biologieles krijgen we palmwijn voorgeschoteld: een wit drankje afkomstig van een bepaald soort palmboom (voor ons is een palmboom een palmboom, maar er zijn echt veel soorten: de ene geven olie, de andere palmwijn, nog andere kokosnoten,…). Het smaakt een beetje gefermenteerd, maar het doet toch deugd want het is ondertussen bijna 15u en we hebben sinds s morgens nog niets gegeten of gedronken… Als mini-hapje bij de palmwijn krijgen we iets met veel ‘piment’ en dode mieren voorgeschoteld, niet slecht, maar ook niet superlekker, ben nog steeds niet zo gewend aan de ‘piment’. Na het aperitief trekken we te voet naar de rivier. Eerst nog langs pistes, dan door de brousse (zeer indrukwekkend, al dat groen, en zo’n hoge bomen!). Langs ‘paadjes’ die onder water staan door de regen (soms tot aan onze knieën!), tussen het groen, zalig!!! Gelukkig waren er veel wolken want vanaf het moment dat er een beetje zon door kwam, was het vreselijk warm… Na een goed uur wandelen komen we aan aan de rivier ‘Sanaga’, la plus longue fleuve du Cameroun. Zeer indrukwekkend: badend in het zonlicht, heel breed, een heel veel stroming. Aan de oever ligt een ‘pirogue’, maar het lijkt ons niet wijs ons op de rivier te wagen. Aan de overkant echte brousse…. Dit is echt onbetaalbaar. Als toerist kom je hier nooit terecht!!! We blijven niet lang aan de rivier, want we moeten zorgen dat we terug in het dorp zijn tegen dat het donker is (in het donker zouden we nooit door de brousse geraken!). Goed doorgestapt en net als het donker wordt zijn we in het dorp waar we snel wat eten voorgeschoteld krijgen: pistache met plataines, overheerlijk (waarschijnlijk nog eens zo lekker omdat we van de hele dag nog niets gegeten hebben…). Ondertussen stond er een ‘voiture’ te wachten om ons terug naar Sa’a te brengen. Klein detail: deze keer moesten we er met 7 + chauffeur in, in een kelinde personenwagen! Alweer met vier op de achterbank (met dat verschil dat het nu Gert, Marie-Noel, J-J en ik waren, en k ben toch wat groter dan Ine…) en met vier vooraan: 2 op de passagiersstoel en Ine tussen de passagiersstoel en de bestuurder, met de versnellingspook tussen haar benen, dus we konden maximaal in derde versnelling… Niet echt comfortabel, maar het gezang van Marie-Noel en co verlichtte de pijn! Alweer een onschatbare belevenis: drie Afrikaanse vrouwen die religieuze liedjes zingen. De Franse liedjes probeerden we op de duur mee te zingen, wat zeer geapprecieerd wordt… Na meer dan een uur (alles wat onder mn knieën is, slaapt) komen we terug aan in Sa’a, waar de bus al bijna vol is, aangezien we met 7 zijn, wachten we dan maar op de volgende. Bleek een goed idee te zijn, want we zaten veel comfortabeler dan in de heenreis. Ik heb zelfs de hele weg geslapen, doodmoe van al de indrukken die we opgedaan hadden…

O ja, voor een andere indruk van onze avonturen: Ine heeft ook een weblog: www.bloggen.be/stagekameroen (waarschijnlijk tegen vanavond wel al foto’s hierop)

Voor de mensen van VTB: ik heb gehoord dat jullie het goed doen: doe zo voort!

• 15 Oktober 2006 - 14:03

Leen:

Dag Marieke,

ik lees alles, maar vind soms de tijd niet om te antwoorden, je gaat veel te snel!!! Dus maar eens op zondagmiddag (met veel te weinig slaap, dus alvast mijn excuses voor de eventuele onzin).
    Ik heb de indruk dat je er echt enorm van geniet, en elke dag opnieuw volledig ondergedompeld wordt. Probeer alles vast te houden van die unieke ervaring!!!
    Hier weinig nieuws. Ik sta nu op Hoofd- en Halschirurgie: zeer zwaar en veeleisend, maar enorm interessant. Ik leer enorm veel bij (met als gevolg dat ik wel ook in 't weekend vanalles moet uitpluizen...).
    Nog een vraagje: lees jij je ugent-mail? Of een ander mailadres?
    Okidokies, veel plezier verder!
    Leen

• 15 Oktober 2006 - 18:04

Tine En Co:

Dag zus!
    We zijn hier allemaal blij dat je profiteert van de tijd om ons mee te laten genieten van je avonturen. Ik denk echt dat je daar onvergetelijke en onschatbare momenten mee maakt. Zowel tijdens de stage als tijdens jullie vrije tijd.
    Hier gaat alles zijn gewone gang. We hebben nog maar eens een beroep gedaan op je man in spé om binnenkort ons huisje nog wat meer op te knappen. Moesten we hem niet hebben hé...
    Febe doet ondertussen goed haar best om het lopen onder de knie te krijgen, weliswaar met vallen en opstaan, maar binnen een 2,5 maand loopt ze jou tegemoet alsof ze het al jaren doet! Ik zal proberen om eens via je mailadres een foto door te sturen van haar in actie.
    Allez, groetjes van iedereen hier en tot de volgende.

• 16 Oktober 2006 - 09:35

Lotte From China:

Hey nichtje,
    leuk om de verhaaltjes te lezen van iemand die (bijna) in dezelfde situatie zit als ik. Alhoewel ik weliswaar op een unief zit in het gezelschap van twee miljoen Chinezen, kan ik me wel voorstellen hoe je je soms moet voelen. Moeilijke momenten zijn er zeker en vast, maar het gevoel van een ongelofelijke ervaring mee te maken haalt toch de bovenhand.
    Ik ga je blijven volgen vanuit het verre Xi'an,
    veel groetjes en om deze blogg toch een beetje een Antwaarpse toets te geven (je kent ons hé)
    DOE DA DAOR NOG GOE!!!

• 16 Oktober 2006 - 11:31

Ilse:

hoi,
    ook ik volg je Afrikaanse avonturen op de voet.'K ben blij dat je het goed stelt en dat je iedereen laat meegenieten van wat je allemaal meemaakt. Zo kunnen we proberen ons een beetje voor te stellen hoe het daar is.
    Hier gaat alles zijn normale gangetje.
    Salutjes en tot nog eens.
    Ps, 'k weet niet of Joris het al gezegd heeft, maar je hebt de groetjes van de ganse familie.

• 16 Oktober 2006 - 13:34

Karen:

Hey Marieke, ben blij dat jullie het daar goed stellen. Bij ons hier ook alles heel goed. Zijn vant weekend gaan raften op de nijl. 4 keer geflipt met de boot. Echt heel wild maar enorm plezant. doe gert en ine van mij de groeten en zou je het adres van daar kunnen doorsturen dan ga ik gert eens een kaartje sturen, mis hem toch wel hoor. en nog veel plezier daar he

• 16 Oktober 2006 - 13:37

Karen:

nog iets vergeten mijn gsm nr hier in oeganda is +256-774386651

• 16 Oktober 2006 - 17:21

Ellen:

Dag Marieke,

Af en toe kom ik hier een kijkje nemen en lees ik je avonturen. Je doet me al dromen.
    'k Ben blij dat je er zo van geniet!
    Ja, Hanne heeft gelijk onze overwinningen zouden niet blijven duren. We hebben dit weekend in Lendelede met 3-2 verloren. Na twee slechte setten hebben we ons toch nog herpakt en de twee volgende gewonnen. Maar geef toe 10 op 12 punten is niet slecht.
    Allez, tot nog iets en geniet ervan!
    Groetjes Ellen

• 16 Oktober 2006 - 18:11

Maarten:

Dag Marieke,

Zoals steeds kom ik weer wat achter ivm wat mijn zussen allemaal uitsteken (Het schijnt dat Hanne werk heeft? ;-) ). Maar ik heb net mijn schade ingehaald en het enige wat ik kan zeggen is: Ik wou dat ik ook het lef had.

Maarten.

PS Als je nog hulp nodig hebt voor die foto's kan ik eens kijken of ik ergens een fotoboek kan maken voor jou. Laat het maar weten.

• 16 Oktober 2006 - 21:01

Guy:

Tof
    Groetjes van Allianced Jamek uit Douala

• 17 Oktober 2006 - 09:57

Lien Dereere:

Amai, je stelt het echt bijzonder goed daar. Super! Dit is iets wat je altijd al wilde doen, we waren er al over bezig in het middelbaar :-) Fijn om te lezen dat het dan ook meevalt. Het openbaar vervoer in België lijkt meteen stukken beter geregeld, als je het vergelijkt met 'vervoer' in vele Afrikaanse landen. Bon, ze geraken ook wel waar ze moeten zijn, en dat is het voornaamste.
    Nog nieuws verder? Wel, Trui en ik tellen af voor ons reisje naar Frankrijk (1 tot 10 november), dat verbleekt een beetje in het niets bij jouw avonturen, maar kom, we kijken er desalniettemin erg naar uit :-)

Vele groetjes aan de hele Cauwe familie!
    En Tine, nog fijne zwangere dagen, en we zullen het hier wel lezen zeker hé, als er een broertje of zusje is voor Febe?
    Ideaal zo'n BLOG, Marieke, blijf dat gewoon verder doen als je terug bent, zo kunnen de mensen nog eens tegen mekaar klappen, hihi.

Dikke kussen, je Lien ;-)

• 17 Oktober 2006 - 22:25

Brigitte:

Marieke , gisteren hebben we de film congo river gezien, ben er nog altijd van overtuigd dat Afrika geweldig is !!!!
    Geniet maar oneindig veel, vorige week zijn we Joris tegengekomen in het interbad, hij redt het wel en ging een plons nemen om eens gezond bezig te zijn !!! Ik hoop je foto's te kunnen zien want dat boeit. Je bent geweldig dat je jestage doet in het buitenland, stel je voor dat je bij ons zou zijn, je zou mij dan ook nog om de heverlklap tegenkomen, Maar in Camreoun geen gevaar hoor, tenzij ik stiekem deze nacht vertrek......
    liefs en een dikke tanteknuffel ( 'k heb het natuurlijk over die knuffel!)

• 21 Oktober 2006 - 15:02

Lien:

Dag Marieke,

Je vele verhalen mij al verlangen naar een reisje naar Afrika en ik zie alles zo voor mij. 'T komt er ooit wel nog eens van om daar eens naar toe te reizen. Geniet van al je vrije momenten daar,van de mensen, de cultuur, natuur en alle leuke momenten hinder.
    Ik kan al niet wachten op de foto's.
    En zoals Ellen al zei hebben we vorige week voor de eerste keer verloren. Maar vanavond vliegen we er alweer in tegen Middelkerke.

Groetjes Lien

• 22 Oktober 2006 - 13:19

Trui:

Dag lieve Marieke,

ik zie dat onze Lien mij in tussentijd al goed vertegenwoordigd heeft maar eindelijk ben ik er zelf ook in geslaagd om je weblog even een bezoekje te brengen. (Kwestie dat ik geen slaag krijg van Lien ;-)).
    En ik wordt al onmiddelijk overdonderd door je prachtige verhalen. Amai Marieke, geniet er maar van ze! Ik hoop dat alles zo goed zal blijven gaan.
    Ik kijk er ook enorm naar uit om de eerste foto's te zien.

Veel plezier nog! Dikke X

• 22 Oktober 2006 - 13:21

Trui:

Ik ben zelfs zo overdonderd dat ik er spontaan DT-fouten door begin te typen... :-) :-)